EZÉRT VÁRJUK A VIDOR-T!

in nyíregyháza, Vidor 2017, VIDOR Fesztivál, Kultúra

 „Egy napot se mosoly nélkül!” – ajánlotta Pelle Holm svéd nyelvész, aki 1888. február 14.-től — 1980. október 12-ig, 92 éven át mosolygott. A mosoly, a nevetés, a derű a lelket is üdíti, s továbblendít az élet óhatatlan nehézségein. Tehát: mosolyogni fontos! Ezért szerveződött egy programsorozat, amely a mosolygást segíti, mert több mint egy hét a mosoly előcsalogatásáról szól.

De mi is lesz ez a hét, hol lesz, s mi egyáltalán a VIDOR?

Nagyon sokan tudják, hogy a Vidor név nem csak egy mókás kis törpe nevét jelenti, hanem betűszó, amelynek megfejtése a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje. Mert amikor eljő augusztus utolsó hete, akkor nem csupán a nyíregyháziak, hanem az országban sokan, sőt a határokon túl is „Vidor-lázban égnek”. Több ismerősöm van nekem is, akik Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, vagy éppen Nagyváradról a Vidor miatt jönnek ezen a héten a Nyírség, s a VIDOR miatt a Vidámság és Derű fővárosába. Már több, mint másfél évtizede tart ez a töretlen derűs folyamat. Ahogyan a támogatók és a város vezetői tartják a szervezőkkel együtt: nevetni és nevettetni jó! Ahogyan a szervezők – a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vezetői és dolgozói vallják –: „Nyíregyháza vezetése a fesztivál mögé állt, de nagy köszönet a Nemzeti Kulturális Alapnak, meg a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának is a támogatásért, illetve nagyon sok vállalkozónak, főként a mecénás Bige Holding Csoportnak, de azoknak a kicsiknek és nagyoknak is, akik erejükhöz mérten támogatták a fesztivált. Nélkülük és az önkéntesek munkája nélkül, illetve Nyíregyháza, az itteniek szeretete, akarata, lelkesedése nélkül nem jöhetett volna létre ez a fesztivál.”

Bár a Móricz Zsigmond Színház viszi a vállán az egész fesztivált, a szervezéstől a végelszámolásig, persze néhány szakfeladat esetében külsősök és alvállalkozók segítségével, de minden szervező és résztvevő számára önként vállalt, derűsen vállalt feladat ez. Hiszen színházi dolgozókkal beszélgetve megtudhatjuk, hogy a fesztivál nem lenne, nem lehetne a színház társulata nélkül, ahogyan a színház sem tudna meglenni a fesztivál nélkül. A társulat minden tagjának szerepe van benne, és már várják is ezt a feladatot. Hogy segítsék a nevettetést, s közben ők is jól szórakozzanak…

VIDOR-lázban ég már az egész város, sőt környéke is. Nem csupán a kulturális, de szórakoztatón kulturális csemegék tömkelege miatt, amelyek legnagyobb része mindenki számára ingyenes, hanem a megyei jogú város vezetése, hivatalai, közterület-felügyelete, civil szervezetei, egyesületei, meg a helyi vállalkozók is várják ezt a hetet. Elvégre azon túl, hogy a fesztivál a város jó hírét növeli, nyugodtan nevezhetjük egy vonzó turisztikai látványosságnak is. A Nyíregyházára érkező vendégművészek elhelyezése, ellátása, az ide látogató turisták kiszolgálása az itteni vállalkozásoknak jelent többletbevételt.

Hogy ebben az évben miért lesz érdemes 2017. augusztus 25. és szeptember 2. között Nyíregyházán tartózkodni? Erre csak egy vázlatos, kultúrcsemege tálalás: lesz itt színházi előadás, nagyszínpadon, kamarában és művész színpadon egyaránt. Ezeknek a színi előadásoknak a legnagyobb része a versenyprogram része, elvégre a mosolygásnak is vannak fokozatai, hát állítsunk fel egy rangsort. Derűsen, könnyedén, de szakmai odafigyeléssel. Míg a fesztivál színházi programjai a közönség számára jó és tartalmas szórakozást jelentenek, addig az előadók részére versengési lehetőség. A tartalmas nevettetés itt a cél, amely kritériumnak minden benevezett produkciónak meg kell felelnie. (S azt majd a közönség ellenőrzi!) Ugyanis valamennyi, Magyarországon működő színház és színtársulat ajánlhatott két-két, a fesztivál profiljába illő, azaz igen nevettető produkciót. Ebben a „Vidor-évben” kilenc nagyszínpadi és kilenc kamaraszínházi előadás fog versenyezni – ha jól számoltuk a sok produkciót meg! – nem csupán a nézősereg tapsáért és kacagásáért, bár az a legnagyobb jutalom egy színházi ember számára, hanem a díjakért is. Amely díjak – színházi barátaim szerint – a különböző színházakban a falakon igen előkelő helyeken vannak kirakva. Minden fesztiválnapon két előadást tartanak, amelyeken hazai és külhoni, régi és kortárs szerzők műveinek adaptációját láthatják a nevetésre vágyók.

A díjak pedig, amelyekért a művészek játszanak:

DOTTORE-DÍJ    A legjobb nagyszínpadi előadásért

CAPITANO-DÍJ                  A legjobb rendezésért

PIERROT-DÍJ      A legjobb kamaraszínpadi előadásért

ARLECCHINO DÍJ              A legjobb férfi alakításért

COLOMBINA-DÍJ             A legjobb női alakításért

BRIGHELLA-DÍJ                 A legjobb férfi epizódalakításért

SMERALDINA-DÍJ            A legjobb női epizódalakításért

PANTALONE-DÍJ              A legjobb díszletért

PULCINELLA-DÍJ               A legjobb jelmezért

Ebben az évben a zsűri elnöke: BENEDEK MIKLÓS színművész.

És még több program: víg monodráma Rejtő, a nagy nevettető életéről és műveiből a Nyíregyházi Zsinagógában, vagy bábszínház, iskolában, kultúrházban, óvodában és közterületen egyaránt. Meg zsonglőrök, bohócok, pantomimesek, filmek és kiállítások, énekesek és együttesek – mert zene-zene és zene is lesz! – ahogyan VIDOR TERASZ, VIDOR KERT és VIDOR LIGET, mert kell egy-két hely, ahol arcunkon mosollyal és kezünkben üdítővel – ki milyennel – leülhetünk.

Hogy aztán továbbra is akarjuk a VIDOR-t!

 

Csak azért, mert mindenki szeret mosolyogni!

Írta: Petrusák János