Független Film

in film, filmkésztés, független film, magyar film, új film, Alternatív

Független Film

 

Sokfélén lehet definiálni, de minek azt, az igazán független film még a zsűritől, szakmától és a társadalomtól, azaz a nézőktől is független. Még talán önmagával is megpróbál távolságot tartani. Nem az anyagi haszonszerzés a cél, hanem... Meg kell mutatnunk önmagunk, meg céljaink, álmaink, gondolataink, rémálmaink, gyötrődéseink. Meg azt, hogy az igazán művész egymaga, az egész világgal szemben is képes létezni, sőt, néha éppen ez a szemben állás adja meg élete és művészete értelmét.

Nem pénz, nem hollywoodi siker, nem csillogás, még csak nem is a kortársak vagy a jövő megbecsülése a cél, hanem az alkotás, meztelen, csont maga, létrehozni azt, ami eddig még nem volt, nem lehetett, mert az igazán művészi egyéni.


 

Szűzijáték a III. Gávavencsellői Multikulturális Alkotótáborban A 2010-es évi III. GÁVAVENCSELLŐI MULTIKULTURÁLIS ALKOTÓTÁBOR különleges kezdetet vett. Szűzijáték történt! Szűzijáték? Igen, méghozzá a javából…

 

 

2010-ben is, mint ahogyan az előző évben, Petrusák János és Tőkey Péter szervezésében nem csupán festők, hanem fotósok és filmesek is részt vettek a táborban, köztük a Biztor Modern Oktatási Stúdió Szakközépiskola tanárai és leendő diákjai. Összesen, számoljunk csak… 18 fő volt jelen. A filmesek a legtöbben, így érthető volt, hogy a NYÍRI AFK tag, de messzi Budapestre szakadt Nyíri Kovács István többszörös rendező, filmes személyiség munkáját néztük meg. Már hétfő este elsötétedett a tábornak szállást nyújtó István király vendégház és pereghetett a mozi. A Szűzijáték címet büszkén hirdeti Kovács István játékfilmje, amely 88 percbe foglal egy életet. Vagy inkább életformáról van szó? Ki tudja? Pikánsnak tűnik a cím, szókimondást várunk, sőt István barátunktól elvárjuk, mégis csak várjuk-várjuk... Kielégületlenek maradtunk?
 
A rendező-forgatókönyvíró Nyíri Kovács Istvánnak éppen ez lehetett a célja, hiszen a címben már mondta, szűzijátékról van itt szó.
 
 
A történet maian, banálisan indul: fiatal, vagy már nem is annyira fiatal lány, akinek minden gondolata csak AZ, mégsem jut semmire. Persze, mert élni kell, és élni csak munkával lehet. A munka manapság meg az embert ronggyá facsaró. Hajnalban rohan a főhős lány, este későn sem buliból érkezik, hanem persze, hogy az az átok főnök kitalált valamit.
 
SzűzijátékAztán snitt: a lányhoz becsenget a fiú.
A DVD borítón sárga karikában 16-os szám röhög. Nem, ne tessenek megijedni: a diákok is nyugodtan megnézhették a filmet, mert az a fránya 16-os bizony isten csak marketing, vegye a pulya, ha kell neki, mert…
 
Itt aztán nem történik semmi! Semmi OLYAN! Olyan, amely 16-ost igényelne, de hát persze erre is van szigorú jogszabály.
Ne essünk kétségbe, ne ezért a lihegős történésért nézzük a filmet, hanem mert váratlan valami nagy történik, valami fenomenálisan, jellegzetes „Nyíri Kovács”-osan nagy. Ketten együtt, a fiú meg a lány, mert a fiú is olyan, mint a lány, elhatározzák, elveszítik azt a fránya szüzességet. Próbálkoznak ezzel-azzal, hogy a néző vagy kacagjon, vagy sírjon, vagy csupán csendesen emlékezzen. Aztán jön a nagy ötlet…
 
Nem, nem mondom el mi. Én tudok titkot tartani!
A lényeg a befejezés: a fiatalok vesztik szüzességük – Heuréka! -, de vesztik pénzük, bútoruk, mindenük. Na, itt van egy adag pucérság. De hát ez Ádám-Éva (vagy a feministáknak legyen úgy, hogy Éva-Ádám). Ott is két ember, aki elnyerte a tudást, amellyel veszített mindent.
 
A film 2006-os, Antal Imre, Dióssi Gábor, Füle Zoltán, Hajós András, Kenéz Anikó, Roszik Gergely, Scherer Péter játszották a főbb szerepeket. Megtekinthető a www.filmklik.hu oldalon.
 

PETRUSÁK JÁNOS

 

 

 

Nyíri Kovács István legújabb filmjének az előzetese:

 

Az olasz kaland - demofilm

 

 

 ...és, hogy az alkotni vágyók sohase csüggedjenek!