Farsangi receptek

in farsangi receptek, Konyha Sarok

Farsang a vízkereszttől (január 6.), hamvazószerdáig, a húsvétot megelőző nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

A farsang csúcspontja a karnevál, szép magyar, népi nevén „a farsang farka”. És persze minden farsang lényege a jó étek!

Lássunk ebből nagyi féltett receptjei közül egy csokorral!

FARSANGI ÉDESSÉGEK

FARSANGI FÁNK

7 dkg vajat egy tálban habosra kavarunk, hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 3 dkg meleg tejben megkelesztett élesztőt, fél kávéskanál sót, 5-6 kávéskanál cukrot, negyed liter tejet és annyi finomlisztet, hogy fánktészta keménységű tésztát kapjunk. Erősen dolgozzuk ki, aztán meleg helyre tegyük kelni. Ha megkelt, nyújtsuk ki hüvelykujj vastagságúra, fánkvágóval szaggassuk ki, majd ruhával letakarva újra hagyjuk kelni. Bő zsírban süssük ki. (Az edényt mindig fedjük le.) Porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk.

TÚRÓSKIFLI

Fél kiló túrót jól összetörünk, majd összedolgozzuk 4 tojás sárgájával, kis sóval, kevés cukorral és 4 kanál liszttel. A tésztából kifliket formálunk, és forró zsírban kisütjük. Kínálhatjuk vaníliás cukorral megszórva, de kettöt-kettőt lekvárral összeragasztva is.

FARSANGI PEREC

40 dkg lisztet, 20 dkg vajat, 16 dkg porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, 1 késhegynyi szódabikarbónát 2 egész tojással és 2 kanál tejföllel finom tésztává gyúrunk. Ceruzavastagságú, 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, pereceket formálunk, és kivajazott tepsiben megsütjük. Sütés után vaníliás porcukorba forgatjuk.

ALMÁSLEPÉNY KRÉMMEL

28 dkg lisztet, 28 dkg vajat összedolgozunk 2 tojás sárgájával, egy kanál fehér borral és egy kis tejföllel. (A tésztának nem szabad keménynek lennie!) Háromszor kinyújtjuk és hajtogatjuk, közben pihentetjük. Végül kinyújtjuk, tepsibe tesszük, rummal, fahéjjal és vaníliás cukorral ízesített reszelt párolt almával megtöltjük. A következő krémmel vonjuk be: 14 dkg cukrot 4 tojás sárgájával habosra kavarunk, hozzáadunk darált mandulát (vagy diót) és a 4 tojás kemény habját. Jól összekeverve az almatöltelékre kenjük, és megszórjuk mandulával (vagy dióval). Szép világosra sütjük.

RUMOSKRÉMES PISKÓTA

Vékony piskótalapokat sütünk. 10 dkg vajat 15 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 15 dkg darált mandulát és 3 dl tejet. Egy mélyebb üvegtálra feldarabolt piskótát teszünk, meglocsoljuk rummal, erre kerül a krém. Így rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére tejszínhab kerül. Tálalásig hűtőben tartjuk.