TÁRKÁNY-MŰVEK IS ITT VOLT VIDORON: „Nyíregyházának dukál egy ilyen színvonalas rendezvény!”

in nyíregyháza, TÁRKÁNY-MŰVEK, Vidor 2017, Kultúra
A VIDOR Fesztivál a mosolyról, a nevetésről és az igényes szórakozásról szól! Nemcsak színház – amely az egész világ, mint tudjuk –, hanem sok-sok zene is lesz. A Kossuth téren a Kisszínpadon augusztus 28-án, hétfőn 17.30 órakor hallhattuk, láthattuk, élvezhettük a Tárkány-Műveket. Eső esetén a Continental Arénában hallgathattuk volna őket, de hát mosolyogtak az égiek is! Velünk együtt!
A Tárkány-Művekre, ha a „mindent tudó” interneten rákeresünk, sok minden érdekeset tudunk meg, de nem eleget. (Bár ahhoz éppen eleget, különösen, ha a koncert-videókat is megnézzük, hogy mindig elmenjünk meghallgatni a fellépésük!) De ha még többet akarunk tudni, mert már a bemutatkozásaik alapján szimpatikus a csapat, akkor érdeklődjünk egy kicsit magánál a Tárkány-Műveknél!
 
Tárkány-Művek - miért éppen ez a nevetek, nem a tiéd, családi, örökölt, hanem az együttesé, a választott?
 
Tárkány-Kovács Bálint, aki vagyok, alapítottam a zenekart. A Művek pedig arra utal, hogy itt sok minden készül. 
 
2008. november 5. volt a "születés" nagy napja - kik voltak az alapítók, vagy mindig a mostani csapat volt?
 
Az alapítók lassan megváltoztak, először a bőgős, aztán az énekes, aztán a megint a bőgős, és vele a szaxis, brácsás is... 8 év nagy idő, egy zenekarnál is. Életutak keresztezik egymást, közösségek alakulnak és fölbomlanak. A mostani csapattal két éve dolgozunk, Kész Petra fantasztikus énekes, Móser Ádám nagyon muzikális zenész, aki harmonika mellett kavalon, furulyán, dudán is színesít minket, Szegő Dávid mániákusan pontos és elhivatott dobos, Arday Dani pedig szorgalmas és stabil bőgős. Szaxofonos meg éppen kerestetik.
Ethno, jazz, accoustic, folk - zenét műveltek. Ez csak egy laikus számára széles paletta? Miért éppen ezek a műfajok tetszenek nektek?
 
Hát erre annak tudok válaszolni, aki megmondja, nőkből miért a barnát, borból miért a szőkét, zenéből miért a kéket szereti. :)
 
Legújabb lemezetek a Magyar konyha támad - mit takar ez a cím? (Zárójelben: milyen konyhát szerettek, a nemzetit, vagy mást?)
 
A magyar konyhát szeretjük, még jó hogy! Ám néha nem azt, amilyen, hanem ami lehetne! 
 
A "mindent tudó" facebook oldalatokon ott áll, hogy az alábbi művészeket kedvelitek: Toni Irdache, Balogh Kálmán, Fehér Balázs, Belga, Kispál, Ligeti György - őket miért?
 
Toni Iordache a valaha élt egyik legnagyobb cimbalmos, Balogh Kálmán a mesterem, Fehér Balázs a barátom, a Belga jókat mond, Kispál szépeket, meg tinikort idéz, Ligetit meg lehet tanulmányozni. 
 
Felléptetek a Vidor Fesztiválon - ez hányadik Vidorotok?
 
Hűha, a TM-kel asszem második, de más zenekarokkal is fölléptünk már. Nyíregyházának dukál egy ilyen színvonalas rendezvény! 
 
A Vidor kapcsán - szerettek nevetni? Szeretitek a humort, és annak melyik fajtáját? A humor a zenétekben mennyire jelenik meg?
 
Sok humor van a zenénkben, sok irónia, sok többértelműség. Hülye ember okoskodik, okos ember hülyéskedik... 
 
És a jövő! Céljaitok, álmaitok? Hova akartok szakmailag eljutni?
 
Szeretném, ha az emberekhez eljutnának az üzeneteink. A „Magyar konyha támad” úgy tűnhet, csak a szájvilágról szól, valójában sok gondolat és érzés villan föl benne, mindenről a világon. Tavalyi év legnagyobb sikere nekem az volt, hogy a Tiszántúlon fölléptünk egy faluban, ahol a közönség nagy része oláh cigányokból állt, és úgy tudtunk nekik muzsikálni, hogy a végén alig engedtek le a színpadról, pedig nagy a távolság a két világ között, nem csak km-ben, amiben ők és mi élünk. De volt köztünk összhang! A szervező utána ölelgetett, csókolgatott minket, hogy így helyt álltunk. Hát ezt szeretném, elvinni a zenét az embereknek, mulattatni, megríkatni, eszméltetni, megbotránkoztatni. Ügyvéddel, kőművessel, fiatallal, öreggel megtalálni a közös hangot. 
 
Akkor találkozzunk a következő Vidoron, és reméljük, máshol is!
 
Petrusák János