ZUBOLY

in Nyíregyáza, Vidor 2017, ZUBOLY, Kultúra
Zenekarotok, a ZUBOLY már 12 esztendős, és ezalatt az idő alatt nagyon nem unatkoztatok, hiszen hazánkat és Európa majdnem minden országát bejártátok már zenétekkel. Ráadásnak hol a magyar diplomácia kulturális követeiként, hol vidám partizenekarként lehet veletek és zenétekkel találkozni.
 
Mi volt 12 évvel ezelőtt az a szikra, az a zenei, vagy isteni, vagy bármilyen sugallat, amelynek hatására összeálltatok és együttest csináltatok?
 
Rónai Gergely (borítóink készítője) édesapjának szülinapi bulijának zenei hátterét kellett megszerveznem, ezért elhívtam Busa Pistát (akivel a Budbudas-ban zenéltem, Benke Ágoston Félixet (aki az Ágoston Trió: Jazztarisznya című lemezén játszott), Hock Ernőt(aki az Agostones: Ördögbomba című lemezén játszott), hogy valamit előadjunk. Ismerve a kvalitásaikat kész ötletekkel álltam elő - ők még egymást sem ismerték. 10 perc próba után, majdnem egy órát zenéltünk.
Persze ekkor ez még nem zenekar, de érezni lehetett, hogy valami megmozdult.
 
A Sugallat a 2005-ös Csángó Bál volt, ahol Félix lehetőséget kapott, hogy bemutatkozzon, mint csángó szájharmonikás. A Jazztarisznya anyagból válogattunk, de úgy alakítottam, hogy 5 percért ne kelljen dobszerkóval felvonulni, legyen beatbox és akkor már evidens volt Ernőt hívni. Kaptunk annyi gázsit, hogy stúdióba mehettünk demót csinálni.
A ZUBOLY név honnan van? Ki volt a "keresztapa"?
 
Ezen a Csángó bálon született meg a név is.(Mindig van vagy 12 zenekarnevem - ez egy játék...),BAJZA UTCA...BAJZAJ... így ízlelgettem a szavakat és aztán eszembe jutott egy Peter Brook Tv-játék adaptáció a Szentivánéji álomból, még gimis koromból(1982?83?) és ZUBOLY - illett ránk.
 
Kik most a zenekar tagjai? Mindig ez a formáció játszott?
 
A kezdeti felállás (1.lemez: ZUBOLY - Értem a kujonságot )4 fős volt. Aztán elmentünk dobgépes irányba, mert Busa Pistát az Irie Maffia és a Zuboly is igényelte. Pistát két emberrel tudtuk helyettesíteni, végül a lemezen (2.lemez: ZUBOLY - Virágoztass engem!) hatan játszunk,a négy alaptag+ Fejes Sándor alias Mr. Master és Lázár Zsolt alias Dj.Snare. Szarvas Dávid fantasztikus beatbox játéka váltotta fel az "elektronikus" korszakot - így 2008-tól öten lettünk. Én időközben létrehoztam az ETNOFAUN nevű formációt, amiben Mizsei Zoli és Dávid együtt játszottak már. Miután ez megszűnt, Zolit elcsábítottam a Zubolyba. Így most a stabil alkotói felállás 6 tagú, de pár ember néha nem tud jönni,helyettük lehetőséget biztosítunk fiataloknak a fellépésre, akik a zenekar holdudvarába kerültek vagy barátainknak , akikkel szívesen zenélünk.
 
A Vidoron Pestalits Ambrus lesz Busa Pista helyett, aki hegedül és szaxofonik, Mizsei Zoltán helyett pedig Móser Ádám harmonikázik.
Ebben a felállásban léptünk fel Sepsiszentgyörgyön is áprilisban a Szent György Napokon hatalmas sikerrel.
Létrejött a ZUBOLY , amely egy 17 tagú fúvószenekar, barátokkal és barátaim gyerekeivel kibővülve - aki már szintén a barátaink... Az új lemezen ez a felállás is hallható.
De mindig van valami meglepi...
 
ZUBOLY
 
Ágoston Béla
Benke Ágoston Félix
Busa István
Hock Ernő
Mizsei Zoltán
Szarvas Dávid
 
Műfajilag önmagatok a következőkbe soroljátok be: BROKEN ETNO Hip-Hop Folk Electronic. Ez így együtt, akkor mit is jelent?
 
Ezek gondolkodásra serkentő jelzők...
 
Több helyen olvasom, hogy szerettek nem csak szórakoztatni, hanem szórakozni is, viccelve viccelődni. A humor zenétekben hogyan jelenik meg?
 
Maga a zenekar viselkedése a színpadon néha Monty Pythonos... Az ad-hok ötletek folyamatosan zsizsegnek a koncerteken, mindig vannak aktualizált poénok, amiket vagy megtervezek, vagy csakúgy kipattannak.
 
A Vidoron találkozunk veletek! Ez már hányadik Vidorotok lesz?
 
2.Vidor,de egyszer voltam az ETNOFAUN-nal is, tehát nekem 3.
 
És a jövő? Céljaitok, vágyaitok? Szakmailag hova akartok eljutni?
 
51 éves vagyok, Magyarországon élek - ez a jövő. A magam nevében annyit mondhatok, a Zuboly az a hely, ahol kedvemre szaxofonozhatok, népzenélhetek, énekelhetek, zeneszerzői ötleteim kurtán-furcsa dolgait képviselhetem és bármennyire furcsa - taníthatok is. Célom, hogy összetartsam a ménest. Vágyam. hogy ez a különös Brand még sokáig működjön.( Elvezényelgetem majd a szimfonikzubolyt 70 évesen... na ez humor akar lenni példul)
Szakmailag elfogadhatónak ítélem meg a bandát és mivel nem tudom ez a szó a mi stílusunkban mit jelent, azt gondolom, ha jó a koncert, ha jó a lemez(ki vesz lemezt?) és a közönség szereti , már el is jutottunk a célunkhoz.
 
Petrusák János